Wie en wat zijn apeluiers?

Ik ben echt mijn stad aan het (her)ontdekken en tijdens die zoektocht kwam ik ook het verhaal achter de apeluiers tegen. Als je dit verhaal niet kent moet je echt verder lezen!

Geen IJsselsteiner maar een apeluier

Ja, jij dacht misschien nog wel dat je een IJsselsteiner was, als je import bent zoals ik ben je dit eigenlijk ook hoor, maar de geboren en getogen mensen zijn apeluiers, met dank aan Kees.

Kees was een oude knecht aan het hof van de heer van Rijpickerwaard. Hij had een aapje als huisdier en die heette ook Kees. Kees, het aapje, was erg geliefd aan het hof, omdat hij iedereen vermaakte met zijn kunstjes. Toen het aapje overleed was iedereen erg verdrietig en ging het verhaal al snel de ronde dat Kees was overleden. Toen de schout dit hoorde ging hij er vanuit dat het ging om Kees de knecht en gaf hij opdracht tot het luiden van de rouwklok.

Kees, de knecht, hoorde de bellen en ging kijken waarom de klokken geluiden werden. Toen Kees aankwam bij de stadsklokkentoren waren de schout en de klokkenluider in de veronderstelling een geest te zien. Al gauw kwamen ze er achter dat Kees toch echt nog in leven was en vertelde hem over de reden van het luiden van de klokken. Kees barstte in lachen uit, dit was de eerste keer in de geschiedenis dat een stad een dier eerbied bewees. Luiders voor apen werd dus in de volksmond apeluier.

Precies! Daarom ook tijdens carnaval die aap met die bel ik zijn hand voorop in de stoet 😉

Apeluiers zijn om te smullen

Haha ja het zijn hele mooie mensen allemaal, maar daar doel ik nu niet op. Apeluier is namelijk ook de naam van een typisch IJsselstein koekje.

Ik dacht altijd dat het een gevulde koek was, maar dan in de vorm van een klok, maar ik heb mij laten vertellen (ja mag geen gluten, dus proeven zat er niet in) dat ze verrassend lekkerder zijn dan een gewone gevulde koek, want er zit namelijk appelrasp in.

Fantastisch verhaal toch dit? Kende jij de gehele geschiedenis?

Advertenties

2 gedachtes over “Wie en wat zijn apeluiers?

  1. astrid zegt:

    Hallo,ben geen echte ijsselsteiner,maar een bereschieter. kende dit verhaal wel want mijn moeder was een echte ijsselsteinse. Wisten jullie dat julllie ook wel een mugge spuiters genoemd worden. Zo ik het verhaal begreep dachten ze dat de kerk toren op een zomer avond in brand stond,en gingen blussen. Bleek er een grote zwerm muggen om de toren te vliegen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s